Ga je mee in bad?

We hebben behalve sushi, nog een geweldig Japans ritueel ontdekt: het badderen.
Op het eiland Shikoku hebben we een Youth Hostel geboekt in Dogo Onsen, (Onsen=hot spring)
Daar ligt ook het oudste badhuis van Japan (3000 jaar oud).

Na een regenachtige tempeltocht is het tijd voor warmte, veel warmte.
Het is wel een man/vrouw gescheiden ritueel. Nadat we ons in een kimono hebben gehesen vertrekken we allebei naar een apart gedeelte van het badhuis. Het is de bedoeling dat je je eerst op een klein krukje grondig afspoelt en daarna jezelf in het bad laat glijden. Het bad wordt nl niet verschoond (wel coninue bijgevuld met heet water). Roger gaat in zijn enthousiasme bijna de fout in en wil gelijk het bad in, realiseerd zich het gelukkig nog net op tijd, en na het afspoelen en ronde 1 in bad, is het soppen geblazen. Weer op het kleine krukje, met een klein wasdoekje alles grondig inzepen en afspoelen. Daarna het grote genieten in (zeer) heet water. Wat een heerlijke sensatie. Helemaal Zen!
Je kan er niet al te lang in blijven vanwege de hitte, maar het geeft een enorme rust.
Na het bad krijgen we (wel weer samen in het lounge gedeelte) thee en koekjes.
We krijgen ook nog een rondleiding door het Keizerlijke bad gedeelte en tenslotte nog een rondje bad in een ander (goedkoper en drukker en leuker) gedeelte van het monumentale badhuis. Dit stuk is prachtig versierd met tegel-tableau's. Het is grappig te zien hoe jong en oud geniet van dit ritueel.
We genieten er zo van, dat later in Osaka in het hotel ook weer een bad nemen (ipv de douche).
Zelfs op de boot terug naar Shanghai hebben we een bad aan boord, die we vanwege onwetendheid op de heenweg maar hebben overgeslagen. Nu we weten hoe het werkt zijn we er niet van weg te slaan. Het heeft zelfs het extra bijzondere uitzicht over een rimpelloos stuk Japanse zee en de zachte deining van de ferry.
Het Janpanse badritueel is niet alleen praktisch in de vorm van fysiek schoon worden, ze gebruiken het ook voor mentaal schoon maken. Dat is wel een bonus.
De enige kanttekening die gemaakt kan worden is dat het vreselijk veel water verbruikt, dus niet echt milieu-vriendelijk!
Wel vriendelijk voor de state of mind....

Hillebil

Ach, wat een verwennerij! Weer een stukje en.... weer foto's. Wat zal mams vanavond genieten! Ik verheug me er nu al op. Wat zullen jullie lekker schoon zijn, en ook nog mentaal? Wat een feestje!

Carla

Hoi Gea (en Roger), Ik volg je verhalen met meer dan normale interesse! Wij gaan vanavond boeken en komen er aan. Afspreken op het plein van de hemelse vrede? Of weet je een leuk eettentje? Groetjes van Mirjam. Doei, Carla

Ruth

Wow, dat klinkt geweldig, ik begrijp dat jullie het lekker naar je zin hebt! Dank je wel voor de blog, het is erg leuk om jullie avonturen te volgen en ik leer ook nog wat!

Mirjam WIlhelmus

Tjee Geo en Roger, punt 1 wat leuk jullie weer eens te zien, al is het op de foto, wat een prachtige reis maken jullie. Van Carla gehhord dat jullie de oversteek gemaakt hebben en voorlopig ook nog niet thuis zijn. Ik wens jullie heel veel mooirs enveel ZEN toe. Tot snel ! ook namens Pieter, Mirjam

Yvonne

Relaxed!!

Peter en Jitske

Is zo'n bad-ritueel te vergelijken met een duik in de wijde blik? Wij hopen van wel, anders zijn we nu erg jaloers op jullie.
Wat een genot, zo te lezen!
Hier in Nederland gaan we de komende dagen eieren zoeken van een haas (...). Wij kunnen ons herinneren dat de eieren in China geen succes waren. Ze waren bruin van binnen en roken een beetje vreemd. We dachten dat ze niet goed meer waren maar later bleek dat ze in bouillon gekookt waren. Wisten wij veel...
Hopelijk lezen we jullie ervaringen hierover snel.

Geniet er lekker van daar.
Groetjes van ons.

Floor & Gijs

Hoi Gea en Roger,

Goed te lezen dat jullie het fijn hebben gehad in Japan. Wij vonden het ook een fantastisch land. Met het traditionele Japanse badhuis met stip op nummer één. Wij wensen jullie nog een hele fijne reis.

Groetjes uit het mooie maar koude Canada!

FLoor en GIjs

fons en judith

hoi scheten, hoe gaat het, waar zitten jullie?
enorme aardbeving in west china, tegen tibet aan.
laat even wat horen?

kus van ons!!