Nieuw Zeeland, Zuid beter dan Noord?
Dan maar naar Hanmer Springs, een plaatsje wat uitsluitend drijft op de beroemde hotsprings. Een enorm complex met wel 12 verschillende warme baden, allemaal verschillend van samenstelling en temperatuur. We liggen een paar uur heerlijk te relaxen......ondanks de grote drukte!
Dan naar Christchurch. We bezoeken de binnenstad, een artistieke markt en de botanische tuin. Rond 3 uur zijn we in Darfield bij Netty en Graham, Netty ken ik nog van de middelbare school in Aalsmeer! Het is een gezellig weerzien na een hele lange tijd. Ze hebben een prachtig huis, door Graham zelf gebouwd, en we eten 's avonds heerlijk lamsvlees en groenten en aardappels uit eigen tuin. De volgende morgen mogen we nog even een kijkje nemen bij Graham, hij is schapen scheerder, en schapen, daar zijn er vrij veel van in Nieuw Zeeland, dus dat is een goeie job. We zien vol bewondering hoe hij binnen 1 minuut een schaap behendig van z'n vacht ontdoet en hebben een gezellig onderonsje met de praatgrage boer.

Dan is het weer afscheid nemen na een guided tour van Netty door Darfield en we rijden richting Mount Cook. Het is miezerig weer en zwaar bewolkt. Als we over een pas rijden is de weersverandering verbluffend. We komen aan bij Lake Tekapo, de lucht is strak blauw en het meer heeft een prachtige melk blauwe kleur. En we kunnen Mount Cook zien! Dus rijden we 55 km naar de hoogste berg van Nieuw Zeeland. Onderweg komen we langs een zalmkwekerij en kopen gerookte zalm en sashimi. We gaan nog langs een observatorium voor een bakje koffie en hebben een 360 graden zicht op de prachtige bergketen van Mt Cook.
Dan komen we aan bij Mt Cook Village, we gaan op een DOC camping staan, eten de sashimi, zalig, en gaan wandelen, het is dan al half 5. Het wordt een uitgebreide wandeling naar de gletsjer. Om half acht zijn we pas terug, het is er onwaarschijnlijk mooi!
Dan is het weer richting het zuiden, Dunedin, naar de peninsula, een wederom prachtige route over bergen en dalen. Aan het eind is een albatros kolonie. Wat een prachtige beesten zijn dat!
We rijden door naar Kaka Point. Vandaar is het 12 km gravel road naar Nugget Point, met een prachtig lighthouse, en ontzettend veel zeehonden, die erg veel lawaai maken. Het is heerlijk weer, en dus ook een prachtige wandeling.
Dan rijden we door naar Owaka en Papatowai, door de streek Catlin, een prachtige heuvelachtige gebied met geweldige uitzichten. In Papatowai bezoeken we de Lost Gypsy Galery. Een tentoonstelling van weirde machinerieën. Je draait ergens aan, drukt op een knop en de meest gekke dingen gebeuren, met licht en geluid. Het leukste is de door een fiets aangestuurde tv (!) en het orgel. Actie reactie.
Daarna rijden we door naar de Cathedral Caves. Alweer? Ja, alleen deze keer moeten we 5$ p.p. betalen, we lopen naar beneden door een prachtig bos, dan langs het winderige, zonnige strand en uiteindelijk komen we bij de caves. Op het eerste gezicht een enorme rotswand, die bij laag water de grot onthuld die met twee in- en/of uitgangen een 'loop' vormt.

Dan gaan we naar het hoogtepunt van de dag: Curio Bay. We checken in op een camping met prachtige beschutte plekken, het duurt even voordat we een recht stukkie vinden. Dat is nog wel een puntje: recht staan, met de Iphone waterpas wordt dat nauwkeurig bepaald! Dan gaan we met wijn, bier en gerookte mosselen naar het petrified forest, wat op zich niet zo bijzonder is maar wel leuk. Bijzonder zijn wel de yellow eyed pinguïns (zeldzaam), we zien er een paar de kant op huppen. Dan gaan we eten en na het eten doen we wegens eclatant succes nog een rondje pinguïns. Het enige nadeel aan Curio Bay zijn de enorme hoeveelheid sandflies!
Het is half januari en we gaan weer naar het noorden. Te Anau is onze volgende stop, Netty staat daar met man en kinderen op de camping om te gaan trampen (zo noemen ze hier trekken of wandelen). We kijken nog naar paardenraces, drinken thee met Netty en de volgende dag rijden we naar Milford Sound, een prachtige fjord zo'n 80 km van Te Anau. De rit is prachtig en na vele stops met prachtige watervallen, meren en boswandelingen nemen we de boot om het fjord te verkennen.
Het weer is een beetje somber, maar tijdens de tocht knapt het toch weer op. We worden op de terugweg begeleid door prachtige dolfijnen, zien schattige zeehonden en hondjes en genieten van de onbeschrijfelijke mooie stijle bergwanden, watervallen en vergezichten. Kortom, groots, een prachtige tocht!
We slapen op een Doc camping, erg primitief, maar aan een prachtig meer. Helaas zijn er weer veel sandflies.
Onze volgende stop is Queenstown, de stad waar je allerlei enge dingen kan doen zoals skydiven, bungeejumping en abseilen. Dat doen we maar niet, we wandelen wat rond en zoeken een camping in de buurt. Weer zo'n prachtige camping aan het meer. We relaxen wat in de schaduw en schelden wat op de sandflies.
Dan rijden we door naar Wanaka. We lunchen laat bij Soulfood, heerlijk broodje en dipjes. We kopen kaartjes voor de film. Het is een bijzonder filmhuis met heerlijke bankstellen, en in de pauze staat een dampende pizza klaar. En nog een goeie film ook!
Dan gaan we door naar Fox Glasier, daar kunnen we niet op. We bekijken 'm wel van een afstandje, mooi hoor! De volgende stop is Franz Joseph, ook een gletsjer Daar mogen we wel naar toe, het is een 1,5 uur durende wandeling door vlak open steengebied. We zien watervallen, en de gletsjer is prachtig. We komen tot 150 meter bij de gletsjer. Onze camping is bij Okarito, waar we op een community camping gaan staan, prachtig bij zee.
De volgende morgen rijden we naar Hokitika. De wandelingen die we onderweg wilden maken vallen een beetje in het water,letterlijk want het regent. In het centrum zien we Kiwi world en besluiten om toch maar een Kiwi te gaan bekijken. Hij is geweldig! Groter dan verwacht. We zijn erg blij dat we 'm toch nog gezien hebben.
De 22ste gaan we naar Punakaiki. Daar zijn de pancake rotsen. Prachtig, we komen aan om half 12 en om half 2 gaat er een blowhole spuiten. Maar de zee is te rustig en om half 2 gebeurt er niks. We zien wel Hector dolfijnen (volgens Roger zeehonden, maar hij had zijn bril niet op)
Erg leuk! We rijden door langs een mooie kustweg. Het is drie uur als we Jack's Gasthof, een Pizzacamping vinden. Het is een prachtig plekje met veel hortensia's. Het is heerlijk weer en we luieren met boek en hangmat.

De volgende dag rijden naar Cape Foulwind, doen een prachtige wandeling naar de vuurtoren. We komen ook nog langs een seal colony en zien veel kleintjes. Ook nog een hele dikke op het strand. Na de wandeling (3 uur) gaan we luxe lunchen bij 1 van de beste restaurants van NZ. Roger met groene mosselen in witte wijn, en Gea een showder van vis. Heerlijk van smaak, een glaasje wit erbij, mmmm. We zijn al bijna aan het laatste deel van het zuideiland. Maar het prachtige Abel Tasman National park staat nog op ons programma.
We besluiten de volgende dag flink te gaan wandelen vanaf Bark Bay Je neemt een bootje daar naar toe en dan kan je terugwandelen.
We staan vroeg op, maar moeten ons toch nog haasten om om half 9 bij de watertaxi firma te zijn. Daar kunnen we nog mee met de boot van 9 uur. We stappen in een boot met een tractor ervoor! Hilarisch. Doordat het tij zo verschilt (soms wel een kilometer) rijden ze de boten met tractoren het water in. De boottocht is al spectaculair. Eerst langs split rock, dan langs een paar beaches. Prachtig. Uiteindelijk Bark Bay. Tegen de tijd dat we onze schoenen weer aanhebben, is het kwart over 10. Tijdens de wandeling komen we erachter dat het toch 25 kilometer is, slik... Maar we stappen dapper door. Het is een onvergetelijke wandeling met zo veel prachtige vergezichten en ook de stukjes door het bos zijn prachtig. Het is af en toe wel pittig op en neer. Omdat het hoog water is moeten we een omweg van 1 uur 20 minuten maken om bij Anchorage bay te komen. Daar wilden we gaan lunchen maar het is een half uur naar beneden (en dus ook weer een half uur omhoog) dus zien we daar maar van af en we lunchen in het bos.
Om 5 uur lopen we moe maar voldaan de camping weer op.
Dan is het tijd voor Nelson, een schattig plaatsje en onze laatste stop op het zuidereiland. Dan is het al weer tijd voor de ferry naar Wellington. Daar worden we vriendelijk uitgenodigd voor een family diner door Ione, ook een mede reizigster die we gelijk met Matt hebben ontmoet. Het diner is enorm gezellig, en we leren de hele familie en nog wat vrienden kennen. Het is ontzettend leuk om zoveel locale mensen te ontmoeten. Zo vriendelijk en zo gastvrij, dat hebben we toch wel als thema hier in Nieuw Zeeland leren kennen.
Het is al weer de 28ste. We rijden door naar Tongariro National Park en slaan ons kamp op op een DOC vlak bij Ohakune We hebben prachtig uitzicht op de bergen en doen een forrest walk voor een uurtje. Het weer is niet best en we krijgen Mount Doom uit Lord of the Rings niet te zien, hij hangt in de wolken.
Daarna staat Lake Taupo op het programma. We hebben weer een camping met een hotspring. Lekker hoor!
Dan is het al weer terug naar Auckland. Onderweg hebben we nog een kleinigheidje met het busje. Roger wil graag een vervallen pandje fotograferen en draait een opritje op. Helaas is het oprit erg stijl en vol kleine kiezeltjes. Duwen helpt niet! We worden er gelukkig vrij snel uitgetrokken door een passerend 4wd busje.
We zijn weer uitgenodigd bij Matthew in Auckland en we hebben een real Kiwi Barbie, Roger doet weer zijn best achter de bbq en Allan heeft heerlijke aardappelsalade en coleslaw gemaakt. Het is een waardige afsluiting van 7 onvergetelijke weken Nieuw Zeeland!
En of zuid nu beter is dan noord? Het is de combi die ons overdonderd heeft.
Heerlijk weer om te lezen, beiden. Wat lijkt Thailand ver weg he? De natuur die jullie in NZ tegenkomen lijkt me spectaculairder dan wat jullie hier gezien hebben. Al die indrukken, het lijkt me zo moeilijk te vergelijken. Moesten jullie ook maar niet doen. Wat jij, Hilde?
Veel liefs weer en dank voor het delen van de ervaringen. Ik ga de foto's ook nog even bekijken en dan weer snel door. Druk hier. Ik heb een stagiaire!
Sallo
Wat een heerlijke stukje wereld-reis, nieuw zeeland is een toppertje. Noord of Zuid, dat maakt niet uit! Nieuw Zeeland mag dan geweldig zijn, maar ik had het niet willen ruilen voor een ritje achterop de brommer bij Sallo!Wel knap dat je me weer voor bent met reageren;-)
Lekker verhaaltje weer!
Bijna terug!
Zin om jullie te zien en veel liefs XXX
Nieuw bericht lees ik terugkomende van stevige spin- en fitnessinspanningen.Weegt niet op tegen jullie 5 uurswandeling, toegegeven. Heerlijke verhalen, Nieuw Zeeland lijkt een prachtoord!! Tot gauw, dikke kus van ons.
Mooi verhaal weer! Volg jullie nog steeds graag.
Wanneer is de planning weer richting NL te gaan? Zie ik je met het etentje 25 maart Gea? Hoop het, leuk je weer eens live te spreken ; ) xx
Dag lieve lui,
Ik ben elke keer onder de indruk van de mooie foto's die jullie maken. Nu ook weer! zo mooi die zon en de zee. Het lijkt me fantastisch om dat allemaal te kunnen zien.
Wordt vet afkicken voor jullie, of zit er al weer wat in het verschiet? Fijne laatste weken!
Liefs,
Annette
Gaaf hoor!! Erg leuk.. Geniet!!
Wij zijn zolangzamerhand benieuwd hoe jullie er live uit zien.... Het is al zo lang geleden en toch ook weer niet zo lang...
Nog 1 weekje toch?
Tot snel!
Ha Peter! Time flyes for the ones who have fun! Komende zaterdag zijn ze er al, leg jij de rode loper uit :-)
Tjeetje nu op op het journaal een aardbeving in de buurt van Christchurch. Ff schikken hier dus.
Hopenlijk zijn jullie niet in de buurt ????
Wel veilig thuiskomen zaterdag, hoor !
liefs Mariëlle en Jan xxx
Maar jullie zitten toch helemaal niet in die buurt nu? Of vergis ik me nu. Laat snel wat horen. Sallo
Alles ok hier, we zitten veilig in Alabama USA. See you Next week!