Relaxen in Vietnam
Relaxen in Vietnam
24-08, het wordt een vroegertje deze ochtend, half 4 gaat de wekker, en het busje naar het vliegveld staat om 4 uur voor de deur.
De vlucht naar Hanoi vertrekt om 7 uur vanaf Bangkok en verloopt geruisloos. In Hanoi aangekomen staat onze gereserveerde taxi bijna klaar (hij is 10 minuten te laat) dus gebruiken we de tijd om te pinnen, de munt hier in Vietnam heet 'dong' en daarvan gaan er 25.000 in 1 euro.
We zijn op slag millionair!
Eenmaal in de stad checken we in in het Hanoi Lakeside Guesthouse, een fraai GH met alle faciliteiten in het oude kwartier van Hanoi vlakbij het Hoan Kiem meer, we krijgen een ontbijtje aangeboden en we kiezen voor een broodje kaas wat bij opdienen een stokbroodje met een blokje 'la vache qui rit' blijkt te zijn....bienvenue en Vietnam. (We waren hier ook al een jaar of 5 geleden)
We eten weer heerlijk en komen langs bekende plekjes in Hanoi. Het is erg leuk om terug te zijn.
Het verkeer is zo mogelijk nog meer chaotisch en aan het aantal nieuwe brommers te zien is de welvaart in Hanoi duidelijk toegenomen. Ook de prijzen zijn een stuk hoger dan toen. Maar dan het goeie nieuws: iets dat we de vorige keer niet wisten... je hebt hier heerlijk bier: 'Bia Hoi' en het kost helemaal niks!
Het is een tap-biertje, uit een plastic vaatje, toch lekker koud, en maar 4000 dong = 16 cent!
Het leukste is eigenlijk dat je het op mini plastic stoeltjes drinkt met mini plastic tafeltjes, half op de stoep, half op de weg, en je ziet het ietwat chaotische leven in Hanoi aan je voorbij gaan, wat een perfecte manier om een paar uurtjes door te brengen.
We doen ook nog wat dingen die we de vorige keer erg leuk vonden, Gea gaat nog een keer naar de literatuurtempel, en Roger gaat naar het Oorlogsmuseum (over smaak valt niet te twisten).
Dapper geworden in Ayutthaya huren we ook hier weer fietsen! We raken al helemaal gewend aan het verkeer, zelfs op de fiets! Het enige lastige is het parkeren.... kun je nagaan! We fietsen langs het Ho Chi Minh Mausoleum, kijken nog even bij de one pillar Pagoda, en gaan toch het Ho Chi Minh museum in, helaas gaat het museum dicht tijdens de lunch en we worden door bewakers niet vriendelijk en zeer beslist naar buiten geveegd. Mmmm. Ach ja, we kijken er niet eens meer van op.
De volgende dag negeren we onze zadelpijn en doen al fietsend een rondje meer (8 km!), we missen de speciale 'honden'-restaurantjes gelukkig en lunchen aan het meer. 's Avonds eten we bij een Bia Hoi tentje spareribs, net een beetje anders dan bij ons, maar goed weg te spoelen met een heerlijk biertje (of 2, 3), ook is de sfeer ietwat luidruchtig zoals blijkt uit de video (Helaas kunnen we deze in China niet uploaden, youtube is staatsgevaarlijk(!) Deze houden jullie nog tegoed.) (Is inmiddels ge-upload, check it out!)
We boeken voor mijn verjaardag een cruise naar Halong Bay, dat hebben we de vorige keer ook gedaan en we vonden het wel voor herhaling vatbaar. De dag ervoor ga ik nog op een toertje naar de Perfume Pagoda, Roger blijft in Hanoi, en ik geniet van een rustgevend roeitochtje van dik een uur, de kabelbaan omhoog naar de Pagoda, en de afdaling te voet samen met een uitbundige Marokkaanse Française en een zeer beleefde Japanner.
Als ik op mijn verjaardag wakker wordt heb ik (om 7 uur!) een ontbijt op bed, prachtige rozen, een echte taart en het voltallig personeel dat mij 'happy birthday' wenst. Wat wil een jarige nog meer!
We monsteren na een busrit aan op de Amber Gold, een mooie boot die ze hier Junk noemen.
De kamer ligt iets te dicht bij de aggregaat, dus verhuizen we naar de voorkant. Het is ietwat heiig, maar de uit het water oprijzende rotsen zijn daardoor nog misschien wel mystieker dan de vorige keer. We lunchen uitgebreid, bezoeken een grot, kajakken ons een slag in de rondte, genieten van een sunset drink met een zwemfeestje en daarna weer een heerlijk diner! Tenslotte cocktails op het dek onder een prachtige sterrenhemel. We voelen ons weer zeer bevoorrecht.
De volgende dag hebben we samen met nog 3 Denen een excursie naar een andere grot. Deze is erg afgelegen en we gaan er met een tuffend klein bootje naar toe. Hij is prachtig, ook al omdat hier zo'n 99,9% minder mensen zijn dan in de grot van gisteren. Daarna hebben we een transfer naar een eilandje (Cat Ba) waar we in een hotelletje overnachten. We gaan 's middags nog even naar het strand om te relaxen, 's avonds eten we super verse vis aan de boulevard.
De dag daarna worden we weer opgehaald om met het cruiseschip terug te varen door de prachtige omgeving van Halong Bay.
Op onze laatste dag in Hanoi worden we spontaan uitgenodigd voor de lunch met de staf van het Lakeside Hotel, erg gezellig!

We hebben voordat we naar Halong Bay vertrokken een Nederlands stel ontmoet, Fenna en Ruud, en hebben afgesproken als we weer terugkwamen gezellig samen nog een keer te gaan eten. Het wordt inderdaad weer een erg gezellige avond, ze zijn ook al tijden op reis en we hebben veel dingen gemeen. Ook bieren we nog wat op ons Bia Hoi hoekje. Helaas kunnen we het niet al te laat maken, die avond vertrekt onze slaaptrein om 21:50 al weer naar Sapa, het noorden van Vietnam.
De treinreis verloopt vlekkeloos en na een uurtje met een minibus komen we rond 9 uur 's ochtends aan in Sapa. We worden gelijk bestormd door dames van de minderheidsgroepering Black Hmong of we 'Buy something from mieeeeee?' willen. We zullen het de eerste dagen nog heel veel horen. We gaan op zoek naar een hotel, het valt niet mee, de keus is groot, maar allemaal net niet wat we zoeken. Uiteindelijk vinden we een mooie kamer in Cat Cat View met een fantastisch uitzicht voor weinig. Roger krijgt nog ruzie met de receptionist die erop staat dat we ons paspoort afgeven en pas laat die avond weer terugkrijgen. We bereiken een compromis, maar met ons en de receptionist komt het niet meer goed.
We bekijken het dorpje en op de opdringerige Hmong-vrouwen na is het heel charmant.
Onze eerste Sapa avond eten we alleen in een sfeervol restaurantje dat overdag een prachtig uitzicht heeft, maar deze avond ligt het dorpje in de wolken en we zien niks. Het eten is gelukkig onbewolkt. De volgende dag doen we rustig aan, we lopen een rondje langs het meer, halen wat broodjes en relaxen op het balkon met weer dat prachtige uitzicht op de bergen en de trapsgewijze terrassen vol rijst. We hebben ook nog een echt bad, heerlijk! Het diner is op stand, aan de prijs te merken, en erg lekker.
Het is al met al een heel plezierig dorpje, wel volledig op toeristen ingericht, maar de sfeer is erg ontspannen.
Dan wordt het een dag van de wandelexpeditie. We bezoeken Cat Cat, een piepklein dorpje via een zeer toeristische (lees allemaal verkoopplekjes) route. De uitzichten zijn wel eindeloos. De route loopt stevig naar beneden en we komen uit bij een waterval.We lopen langs de rivier een avontuurlijk paadje. Dan nemen een break om onze voeten af te laten koelen en te snacken, we genieten volop.

Aan het eind van de middag moeten we weer omhoog. Even komen we in de verleiding om achterop een brommer te springen, maar we zijn dapper en klimmen het stuk op eigen kracht weer omhoog. Dan zijn we ook wel blij dat de schoenen uit kunnen, en om spierpijn te voorkomen wordt het bad weer ingezet.
De dag daarop huren we een brommertje om de verder gelegen bezienswaardigheden te bekijken. De grootste attractie blijft toch de prachtige uitzichten met de terrassen vol met rijst. Verder zien we weer een prachtige waterval.
Helaas is de bergpas op ruim 2000 meter aan het zicht onttrokken door een enorme wolk, het is ook nog koud bovendien, fleecejacks aan!
Dan rijden we naar de andere kant van het dorp en lunchen met onze picknickbroodjes aan de rand van een rijstveld. Heel pittoresk!
Tenslotte hebben we nog een route naar een ander piepklein minority dorpje waar we de dag afsluiten op een dorpsterras. Helaas nog niet met bier, maar dat halen we in als we de brommer ingeleverd hebben, ze hebben hier ook het Bia Hoi bier!
De komende dagen doen we nog een klimpartijtje op een berg in het dorp, regelen nog wat was, zelfs de schoenen van Roger worden gewassen. Gea koopt nog een North Fake regenjas voor weinig en we eten een geweldig chocoladetaartje als afscheid van een bijzonder relaxte week Sapa.
China, we komen er weer aan!
alsnog gefeliciteerd met je verjaardag.
Veel plezier.
Doei!
Erg slordig van mij, Gea ben je verjaardag vergeten.... : (
Alsnog gefeliciteerd!!! Zo te lezen heb je een fijne en bijzondere verjaardag gehad.
Mooie verhalen weer. Blijven jullie in het Oosten of gaat de reis ook nog richting andere werelddelen?
Ik lees in ieder geval graag met jullie mee : )
Liefs
Gea!!! Wanneer was je jarig? Weer met veel plezier je verhaal gelezen en de prachtige foto's bekeken. Mooie dingen blijven jullie zien en doen.
Wanneer zijn jullie ook al weer terug in 'mijn' buurt?
Liefs en veel plezier,
Sallo