Thailand Revisited, en toen waren er 3

21-07........de dag dat Hilde zich bij ons zal aansluiten.
Met een korte vlucht van AirAsia verlaten we Cambodja om voor de tweede keer Thailand binnen te gaan. De vlucht gaat zelfs zo snel dat we 30 minuten op het platform van Bangkok Int. moeten wachten alvorens we het toestel mogen verlaten, aldaar op de luchthaven gaan we gelijk op zoek naar info over de vlucht van Hilde, die denken we ook te vinden en het lijkt er zelfs op dat zij al geland is. Gea, enigszins in de stress, gaat op zoek terwijl ik bij het meetingpoint blijf met de bagage. 10 minuten later komt ze terug, het blijkt dat we ons vergist hebben, haar vluchtnummer stond al op de bagageband door waarschijnlijk wat overijverige Thai maar in werkelijkheid land haar vlucht op dit moment.
Dus wij richting gate en wachten daar tot ze naar buiten komt.
  • Euforische stemming

Het duurt even, maar dan heb je ook wat! Gea en ik vliegen elkaar in de armen, en dat is na bijna vijf maanden een heerlijk gevoel. Ook Roger krijgt een flinke pakkerd en in euforische stemming nemen we een taxi richting Kao San Road. Ik kijk mijn ogen uit, het is een drukte van vanjewelste en... ik zie mijn eerste tempels vanuit de taxi. Ik slik en bewonder. Prachtig! Kao San Road is 'de' backpacker-straat van Bangkok, veel drukte en gezelligheid. Na het inspecteren van twee hotelkamers is het bingo. We hebben een aardige kamer, met airco. Zalig, want het is wel warm! Wel drie trappen omhoog, zucht. De treden hebben niet allemaal dezelfde hoogte waardoor er zo nu een dan een Hollands gilletje in het trappenhuis klinkt. Vervolgens gaan we eten, en ook daar word ik heel blij van;-) Het Thaise eten is fantastisch, en het kost allemaal niets! We worden bediend door een travestiet, waar we er meer van zullen ontmoeten.

• Gouden Jongens in Bangkok

Na een goede nacht nemen we de Chao Praya boat naar een prachtige tempel: Wat Po. Daar ligt de reclining boeddha, een enorme gouden liggende jongen. In alle tempels moeten de schoenen uit, ik buk heel wat af. We lopen 3 x om de boeddha heen. Wat een prachtige uitdrukking op zijn gezicht, daar is de Mona Lisa niks bij. Een tempel is zelden één tempel, maar een heel complex met tempeltjes, stoepa's en heel erg veel boeddha beelden. Met bewondering fotograferen we heel wat af. Mijn Action handtasje heeft het begeven, dus ik ga op de naastliggende markt voor een nieuwe tas. Zeer gelukkig ben ik met mijn 4 euro prachtige tas. Daar kan de Action niet tegen op. De volgende stop is het Royal Palace, waar ook een grote tempel te bewonderen is. Maar we moeten wel netjes gekleed. Roger hijst zich zeer tegen de zin in in een broek. Wij moeten een bloesje aan. Dit wordt allemaal zeer georganiseerd uitgedeeld. Je betaalt borg, maar het is verder gratis. Roger mokt het paleis in, het is prachtig, wat een rijkdom, wat een praal. Met volgeschoten foto toestel en een heerlijke curry duiken we weer ons mandje in.

• Vertrouwd

Het is 23-7, ik ben pas twee dagen in Thailand, maar gek genoeg voelt het heel vertrouwd, alsof ik er al maanden zit. Gea en ik verbazen ons erover als we op de boot naar een Thaise-markt vertrekken. De markt is werkelijk super, er ligt van alles. Van smerige varkensoren, zielige schildpadjes tot zalig geurende boemboes. Geen toerist te bekennen, op onszelf na dan. Dan gaan we naar het treinstation, om de trein naar het Noorden te boeken. Helaas, die is vol. Dat betekent een extra dag Bangkok. Gea is not amused. Maar Chinatown (gekkenhuis) en een voetenbad met knabbelvisjes maken veel goed.

Knabbelvisjes

• Achter de schermen

Nu ik toch aan het woord ben, is het misschien wel aardig om wat 'achter de schermen' puntjes met trouwe bloglezers te delen. Wisten jullie bijvoorbeeld dat:

• Gea en Roger de uitgaven heel secuur bijhouden, op wat 'diverse' posten na die niet meer te traceren zijn, zodat ze weten wat hun gemiddelde uitgaven per dag is in ieder land.
  • Dat de twijfels rond het kiezen van een restaurantje er toe heeft geleid dat er iedere dag een andere de reisleider-beurt heeft, deze mag bepalen welk restaurant het wordt. Reuze handig!
  • Dat Roger met oordoppies slaapt
  • Dat Gea heel galant de rugzak krijgt aangereikt op de rug door Roger als we vertrekken
  • Dat Gea en Roger heel graag hadden willen toepen op reis, maar dat daar minimaal 3 mensen voor nodig zijn
  • Dat Roger veel meer was heeft dan Gea en Hilde bij elkaar!
  • Dat er een codewoord bestaat als de schatjes elkaar willen gaan slaan, en dat ze elkaar dan met rust laten voor een onbepaalde tijd.
  • Dat Roger steeds beter kan loslaten
  • Dat Gea steeds vaker haar leesbril opzet
  • Dat winderigheid aangekondigd moet worden door 'O jee'
  • Dat Roger alle snoertjes zeer secuur oprolt en ook degene is die de de lakenzakjes netjes weer wegrolt
  • Dat het een enorm karwei is om een blog online te zetten, foto's uit te zoeken en dat Gea en Roger heel erg blij zijn met reacties op de blog
  • Dat er tot nu toe al 6 DVD's vol foto's zijn geschoten, dat zijn er zo'n 4.500, en dat betekent dat er aan het eind van de trip zo'n 10.000 foto's te bewonderen zullen zijn!
  • Dat Roger op zijn rug slaapt en een eigen kussentje bij zich heeft waar hij niet meer zonder kan.

• Meditatie

De meditatiecursus die Gea heeft gevolgd staat op de I-pod, we kruipen 's ochtends in ons Watje (tempel tegenover onze straat) en mediteren ons raak. We laten ons niet storen door een batterij monniken die prachtige klanken uitstoten. Vervolgens gaan we met de boot en de skytrain, een ervaring op zichzelf) naar de weekendmarkt. Onvoorstelbaar: kraampje na kraampje met de mooiste en gekste dingen. Babypoesjes en hondjes om op te vreten, veel boeddha beelden, sjaals en veel te kleine kleren en schoenen ;-). Roger wil de Lost DVD's ruilen, die deden het niet en op weg naar deze kraam raken we hem kwijt. Tja, iemand in Bangkok kwijtraken is toch wel een beetje een toestand. De reünie vond plaats in de speeltuin waar de markt begint, opgelucht doen we een hapje. De middag willen we doorbrengen in een groot shoppingcenter, vooral wegens de airco. Zalig! Er is ook een Canonshop en omdat het schermpje van mijn camera in Duitsland stuk gevallen is, kan ik er niet achter komen waarom hij het niet doet. Ik vermoed dat ik het menu aangeraakt heb, en iets geks heb ingedrukt. De dame bij Canon kan gelukkig met een kabeltje kijken water er aan de hand is. De kaart zit vol. Hilarisch moment, maar ik ben blij want ik kan mijn kaartje legen op de laptop bij Roger en weer verder fotograferen!

• Tijgertempel

We hebben een dagtripje geboekt: naar de Floating market, echt heel leuk maar zeer toeristisch, daarna naar de River Kwai, zeer indrukwekkend en.... naar de Tijger tempel. Een 'tijger reddings programma' waar ooit een tijgertje is opgevangen en waar nu verschillende tijgers een huis hebben gevonden. Er is een toeristische attractie van gemaakt om inkomsten te creëren, om de tijgers goed te kunnen verzorgen. Je kunt er bij komen, en je kunt ze aaien! Onvoorstelbaar en ondanks enkele gereserveerde gevoelens willen wij (Gea en ik) deze ervaring niet missen. Het is heel bijzonder. De tijgers liggen aan kettingen en je wordt samen met fototoestel rondgeleid. Roger kijkt toe en ziet een 'helper' met een stok een tijger omhoog gepord worden en dat deze geslagen wordt met een petje. Wij zien dit niet, wij zien de helpers de vliegen met het petje wegslaan.
We mogen ook bij een paar welpjes kijken, fantastisch! We spelen 'aai een tijgertje'! Gea en ik hebben na afloop nog steeds gemengde gevoelens, deze machtige dieren horen in het wild, maar ja. Deze tijgers worden ook goed opgevangen, komen niet uit het wild en helpen mensen realiseren dat dit mooie dier niet verloren mag gaan. Roger is het er niet mee eens, vindt het niet goed wat er gebeurt en baalt er van dat wij hem hebben overgehaald om mee te gaan, wat eigenlijk niet het geval was. Volgens ons dan...Je bent natuurlijk altijd vrij te doen of laten wat je wil doen. Als we de dag tijdens de avondmaaltijd overzien loopt dit uit op een 'familieruzie'. Gelukkig kunnen we alles uitpraten, we maken nieuwe afspraken en slapen voor de laatste keer in Bangkok.

• Op weg naar Chiang Mai

Gea en ik gaan samen op pad, we willen nog de kanaalboot beleven, en dit is inderdaad erg leuk. Wij willen graag naar buiten kijken, maar de locale mensen trekken steeds het doek naar omhoog. We trekken wat heen en weer en stappen uit in een kantorenwijk, waar ook de bomaanslag was blijkt later. Ik sms Ina dat we ok zijn, midden in de nacht. Ina vind het niet erg gelukkig...Daarna doen we een tempel op een berg met fantastisch uitzicht! En dan gaan we op pad naar Chiang Mai, de nachttrein is een belevenis. De bedjes zijn prima. Halverwege de nacht word ik wakker. Ik kijk naar buiten en raak zeer opgewonden over het prachtige beeld, bergachtige contouren en mist, een sfeer die ik niet snel meer zal vergeten. We arriveren een uur te laat in Chiang Mai, toch staat hij daar: Sallo! Een vriend van Roger, we voelen ons enorm welkom. Na een kopje koffie gaan we op zoek naar een onderkomen. Wij in de TukTuk en Sallo volgt ons met de brommer. We vinden een fijn plekje en spreken af later die dag te gaan eten. Sallo neemt ons mee naar een fantastisch vegetarisch restaurant. Niet alleen het eten is zalig, ook de sfeer en onze 'gastheer' zijn geweldig. We bezoeken een nieuwe tempel, die midden in de stad op een berg ligt. De tempel doet bijna middeleeuws aan, en is prachtig uitgelicht. De sfeer rondom is speciaal. We vinden het erg mooi. We bespreken de dag en de plannen die Sallo heeft om de zwakkeren in deze samenleving te helpen met een witte chardonnay. Uitzonderlijk, want alles is goedkoop behalve de wijn, het is heerlijk.

• Chiang Mai ontdekken

We starten deze morgen met een nieuwe meditatie in ons eigen, vlakbij gelegen Watje. Daarna verkassen we van hotel, want hoe sfeervol de vorig ook was, de rug van Roger trok het nauwelijks die nacht op het matras dat werd aangeboden. We lopen van de ene naar de ander kant van de stad, bezoeken daarbij wat Watjes en hebben 's avonds afgesproken met Sallo in een ander vega-restaurant. Het eten is daar orgastisch lekker, we zijn echt heel enthousiast over ieder gerecht die steeds een smaak explosie teweeg brengt. Daarna drinken we nog wat bij een zeer hippe tent, die heel bijzonder verlicht is. We boffen maar met onze Sallo!

• Reuzenpanda

Terwijl Roger de foto's bijwerkt voor het Cambodja blog, bezoeken Gea en ik de Panda's in Chiang Mai's Zoo. Ik had het eigenlijk niet verwacht zo geroerd te zijn bij het aanschouwen van deze bijzonder fotogenieke beesten, ik vind het fantastisch om ze te zien. Veel kleiner dan ik had gedacht. Het is een pappa, een mamma en een kleintje. Omdat paps en mams niet uit eigen beweging, ook niet met behulp van pandaporno tot seks te bewegen waren, is er IVF toegepast. De kleine gaat terug naar China als hij groot genoeg is. Na de dierentuin, die ook verder de moeite waard was, gaan we naar een watje op een berg. Ik moet even slikken als ik de 300 treden zie

maar natuurlijk gaan we omhoog. Dan is het weer even slikken want ze vragen entree, nou ja zeg! Maar we trekken de flappen en genieten vervolgens van het prachtige uitzicht.
Die avond hebben we dikke pret als we in een 'Irish pub' een pubquiz doen samen met vrienden van Sallo. De vragen zijn erg moeilijk maar met ons allen lukt het toch aardig wat antwoorden te bedenken. Helaas, we winnen niet maar we hebben in ieder geval dikke pret.

• Tochtje door de bergen

Het is 30 juli, de dag dat we met Sallo een brommertje huren en de bergen in trekken. Dit is echt fantastisch, de ene mooie 'scenery' volgt op de andere. We stoppen bij een pareltje van een resort 'Four seasons'. We lunchen heerlijk met uitzicht op de bergen, en we drinken wat onderweg. Het uitzicht is heerlijk. De wapperende haren van Roos, de gekke helmen van Gea en mij, Sallo die dan de weg wijst en dan Roger het tempo laat bepalen. We genieten allemaal enorm van deze dag. Sallo moet op tijd terug zijn, voor een werkafspraak en we bewonderen nog even zijn appartement alvorens we aan de rivier eten. Een tip van een mede-toerist, best leuk maar wel heel druk met alleen toeristen, net als wij;-) Als we net op weg naar huis zijn komt de hemel naar beneden gevallen. Gewapend in wat plastic gaan Gea en Roger naar het hotel. Ik stop onderweg nog voor een zalige massage! Lang leve Thailand.

• Thais koken

Onze laatste dag in Chiang Mai besteden we aan een kookcursus. Onze kokkin is een schatje: Coockie. Eerst gaan we naar de markt, waar we de ingrediënten leren kennen. Daarna gaan we met een pick-up naar de organische boerderij. Het is net alsof we in een kook tv show staan. Alle ingrediënten zijn schoon en hoeven alleen maar gesneden te worden. Het is super! Coockie leert ons de geheimen van de Thaise keuken: salty, sweet, bitter and.... a smile! :-)

We vinden het echt erg leuk, het is wel heel erg warm. Minder leuk is dat we afscheid moeten nemen van Sallo. Hij neemt ons mee naar de zaterdagavondmarkt. Ons afscheid is warm, Sallo heeft ons verblijf in Chiang Mai heel speciaal gemaakt.

Dit was mijn debuut en helaas ook mijn laatste blog op het RogerGea-reismee blog, wat een waanzinnige ervaring om een stukje mee te mogen reizen op deze reis over zoveel continenten. Gelukkig is dit nog niet het einde en kan ik nog even meereizen. Ik voel me bevoorrecht, heb tot nu toe oprecht genoten! Met Roger beleven we de volgende blog naar Laos, ik verheug me zeer op dit bijzondere land en zijn bewoners!!!

Warme groet,
Hilde

Mariëlle en Jan

Leuk om de weetjes van Roger en Gea te lezen ! Ja, ik kan me voorstellen dat het een enorm karwei voor Roger en Gea is dit blog, maar ik vind het fantastisch leuk om al die mooie verhalen te lezen ! Zo'n andere wereld als hier, gewoon niet voor te stellen ! Ik geniet van al die verhalen, dus Roger en Gea enorm bedankt !
Ik probeer wat meer te posten of te mailen !

liefs Mariëlle en Jan

Sallo

Hallo alledrie,

Erg leuk weer om te lezen allemaal. Vooral de stukjes over Chiang Mai waren zeer boeiend! Hahaha. Dank jullie wel. Het was supergezellig. Erg leuk dat jullie er waren. Misschien zie ik jullie straks nog even he, maar dan zonder Hilde :-(. Even vergeten wanneer ook weer. Ben er zelf waarschijnlijk van 12 t/m 16 september niet.
Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tocht van Laos naar Luang Prabang en hoe jullie het verder in Laos hebben. Geniet er enorm van!!

Liefs en groetjes, Sallo

Carla

Het zelfde land, de zelfde steden en toch zo'n andere vakantie. Staat Laos al vast? Anders moeten jullie toch even een auto huren en naar boven gaan naar het 3-landen punt en het Opium museum. Daar leer je de echte geschiedenis kennen en niet wat wij op school hebben geleerd... Het was een eye-opener en ik had het niet willen missen. Veel plezier verder luitjes. Veel gr. van Carla

Yvonne (Technicolor)

He Hilde,
wat schrijf jij leuk!! En wat een enorme ervaring moet jij er nu weer bij hebben.. Geweldig om te lezen hoe jij het ervaren hebt.. Het stuk 'achter de schermen' is ook erg leuk!! En voor de andere 2: lekker genieten.. Groetjes!

Roger&Gea

Lieve Hilde,
Wat een prachtig verhaal!
Blij dat je bij ons was, we hebben van je genoten. We missen je, "lieve jongen"!!!

Floor en Gijs

Hi Gea en Roger,
Leuk om jullie blog te lezen en om te zien dat jullie volle bak aan het reizen zijn. Wij zijn alweer bijna een maand thuis en proberen orde te scheppen in de duizenden foto's die we gemaakt hebben (dat noemen we nagenieten).

Geniet van het prachtige thailand, wij hebben van chaingmai naar het noorden van thailand gefietst en zijn toen via Laos naar China gegaan, echt fantatisch!
Heerlijk eten, lieve mensen en prachtige ongerepte natuur.

Enjoy!
groet, Floor en Gijs

Heerlijk helemaal bijgelezen, na een maand pc-loos te zijn geweest. Wat een feestje al die belevenissen. Geweldig de achtergrondinfo van Hilde, werpt toch weer een ander licht op het geheel!! Lieverds, tot de volhende blog!
XXX Lies

Pax

I love the inside feitjes, leuk Hilde!
Leuk verhaal, verheug me op de nieuwe.
Ik mail je snel een update van hier pap! Mis je X